Oldalak

2010. augusztus 9., hétfő

Pindurtábor 1. nap

Elindult hát a Pindurtábor, mely ebben az évben Lajosmizsén, illetve Kecskeméten került megrendezésre. Valódi Pindur, hisz a korosztály felső határa 9 év.

1. napunk a lajosmizsei játszótéren kezdődött. Miután leszálltunk az autóbuszról, "cukorka vadászat"- ot rendeztünk a parkban. Futkosás ide- oda, keresgélés, végül senki nem volt, aki ne talált volna néhány finomságot. Némi szabad játék után indultunk a bázisra, a Liszt Ferenc utcába, ahol sajnálattal láttuk, hogy a tavacska vize TÉNYLEG hideg (bár voltak, akik igyekeztek engem meggyőzni ennek ellenkezőjéről). Pár napig még kár arról álmodozni arról, hogy megmártózhatunk benne.
Fürdés helyett nekiláttunk a túró, és vaj- gyártásnak.
Nos, kíváncsi vagyok, hányan emlékeznek a technológiára, amit megbeszéltünk, és kipróbáltunk! Mindenesetre álljon itt az emlékeztető:

Túró készítése házi tejből:
Hagyjuk a tejet megaludni (nem megromolni, ahogy ezt az állapotot köznyelv ismeri), majd melegítsük addig, míg csomóssá válik, és a sűreje kicsapódik. Ekkor öntsük tiszta, szövött anyagba (pl. textil pelenkába), függesszük fel egy tál fölé, és hagyjuk kicsepegni. Ez eltarthat egy napig is akár, ezért én már előre elkészítettem egy jó nagy adagot, s örömmel konstatáltam, hogy a gyerekek kóstolás után azt mondták, egészen olyan, mint amit a piacon lehet kapni. Nos, a műveletet végigcsináltuk, s holnap ellenőrizzük, valóban túró lesz- e a művünkből.

Tízórai után vajat is köpültünk. Gépi habverővel, ám ettől függetlenül (vagy épp ezért) remekül sikerült. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a joghurt, és a gabonapehely után még jólesett bedobni egy- két vajas kenyeret mindenkinek.
A túróból holnap kalácsot sütünk, s reméljük, mutatóba haza is kerül egy- két bukta (ha nem, az azt jelenti, tényleg nagyon finom lett).
A kert a tó nélkül is tartogatott kellemes perceket. Beszélgetés, rajzolás, és éneklés volt ebédig, majd egy igen szűkre sikeredett pihenés után irány a póni farm! A csapat két részre vált, s míg néhányan lovaskocsiztak a határban, addig a többiek az óriás trambulinon ugráltak, vagy lovagoltak, kutyát, és kígyót (!) simogattak. Holnap vált a két csapat, s mindenki kipróbálhatja azt, amiből ma kimaradt.

Reméljük, ezen a kései órán már édesen álmodnak a táborozók, s holnap újult erővel vágnak neki Lajosmizsének.




A vetítésre kattintva a fotóalbum elérhetővé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Régebbiek

Related Posts with Thumbnails